Spørsmål:
Hvis Alkynes kan reduseres til Alkenes ved bruk av natrium i flytende ammoniakk, hvorfor kan ikke Alkenes reduseres til Alkaner?
RobChem
2015-02-15 16:13:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

enter image description here

For det første vil jeg spørre hvorfor alkynet i det hele tatt reagerer med det solvatiserte elektronet? Sikkert er alkynegruppen ekstremt nukleofil (mer enn alkenen). Dette synes for meg å antyde at et alken ville være mer sannsynlig å reagere på denne måten enn alkynet. Dette er imidlertid tydeligvis ikke tilfelle; hvorfor?

En svar:
ron
2015-02-15 21:54:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som vist i diagrammet, når det første elektronet overføres til alkynen, dannes det en radikal anion; de overførte elektronparene med et elektron fra alkynen for å danne et anion i den ene enden av molekylet. Disse to elektronene er i en $ \ ce {sp ^ 2} $ orbital. Hvis du prøver å gjenta denne prosessen med et alken, slutter du med de sammenkoblede elektronene i en $ \ ce {sp ^ 3} $ orbital. En $ \ ce {sp ^ 2} $ har lavere energi enn en $ \ ce {sp ^ 3} $ bane siden den inneholder mer s karakter og en s bane har lavere energi enn en p orbital. Elektronen solvatisert i ammoniakk har nok energi til å overføre til en lavere energi $ \ ce {sp ^ 2} $ bane, men ikke nok energi til å overføre til en høyere energi $ \ ce {sp ^ 3} $ bane.Denne spørsmålet ble automatisk oversatt fra engelsk.Det opprinnelige innholdet er tilgjengelig på stackexchange, som vi takker for cc by-sa 3.0-lisensen den distribueres under.
Loading...